A bőr

Húszévesen az ember arcát a természet adja,
30 évesen az életvitel,
50 éves korban pedig - magunknak kell megszolgálni.
(Coco Chanel)

A bőr - az emberi test legnagyobb szerve. A felnőtt embernél a bőr területe eléri a két négyzetmétert. A bőr ápolása, napi tisztítása és táplálása - elsősorban védelem a környezet mindennapos ártalmaitól.

Epidermisz - a bőr külső része. A teteje víz-zsír réteggel van bevonva, mely védi a bőrt a kiszáradástól, a hőmérséklet hirtelen változásaitól, védi a szervezetet a toxikus elemek és infekciók bekerülésétől. Ezért az epidermiszt jól kell tisztítani és táplálni, hogy a toxinok ne jussanak be rajta keresztül a szervezetbe. Az epidermisz és a derma határa az a membrán, melyben az összes anyagcsere folyik. Az epidermisz sejtjei 1o-3o nap alatt teljesen megváltoznak (a bőr egyes részeitől és életkortól függően). Minél idősebb az ember, annál lassabban változik az epidermisz. Az epidermisz külső rétege lemorzsolódik. Az epidermisznek nincs saját vérellátó hálózata és benne az összes anyagcserefolyamat a membránon keresztül zajlik.

Derma - struktúrájában kollagén és elasztin szálak, melyek a bőrnek elasztikusságot és rugalmasságot adnak. Az élet folyamán a kollagénszálak megújulnak, az elasztin szálak azonban nem, ezért az életkorral a bőr petyhüdtebbé válik.

Az élet folyamán a szervezetben meghatározott kémiai folyamatok mennek végbe, melyek hatással vannak a bőrre. A bőr öregedésének legalapvetőbb okai - a túlzott napozás, a hőmérsékletingadozások, a kevés pára, a szennyezett környezet, a stressz, a helytelen táplálkozás, az alkohol, dohányzás. Nemrég az orvos-tudósok felfedeztek egy olyan gént, mely a bőr öregedéséért felel. Ez a gén 35 éves korra válik igazán aktívvá. A gén működése elősegíti a szabadgyökök keletkezését - melyek az öregedés alapvető okai.

A bőrápolás szabályai:

1. Önmagunk megismerése. Ha ismerjük a bőrünket és azt, hogy hogyan működik, akkor tudatosabb döntést tudunk hozni az ápolásáról és jobb eredményt érhetünk el.

2. Realitás. Bátran nézzünk szembe a tényekkel és ne várjunk többet, mint amit el tudunk érni. Soha nem nézhetünk ki úgy, mint 2o évvel ezelőtt, vagy mint a másik ember, pl. Cindy Crouford. A jó bőr kompromisszumot kíván, így legyünk realisták abban, hogy mit akarunk elérni. Mégegyszer elemezzük ki szokásainkat és életmódunkat. Ne vegyünk olyan kozmetikai szereket és ne válasszunk olyan ápolási módot, mely több időt igényel, mint amennyit megengedhetünk magunknak.

3. Holizmus (egészséges életmód). Az egészség és a szépség összekapcsolódnak. Ha egészségtelen életmódot élünk, nem várhatjuk el, hogy a bőrünk jól nézzen ki. A diéta, a torna vagy a rossz szokások (mint pl. a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás), a környezet - ezeket mind-mind figyelembe kell venni.

4. Kitartás. A sérült bőrnek idő kell a regenerálódásra. A jó eredmények elérése érdekében folyamatosan gondozzuk a bőrt!

Szépség-egészség - A bőr