Önnek az orra... hmm.... - az orr ármánya

Volt már Önnek olyan érzése, hogy a parfüm, amit ön régóta használ, mintha kiszellőzött volna? Mondták már Önnek, hogy nagyon erős a parfümje és önmaga ezt nem érezte?...

Ez mindössze a szaglás jellegzetessége, mely ismerős minden parfümöt használó hölgynek: egy bizonyos idő eltelte után saját parfümünket kevésbé vagy egyáltalán nem érezzük. Azok az illatok kezdenek tompulni számunkra, amikkel állandóan körül vagyunk véve.

Ez a tompulás gyors és hosszú adaptáció formájában is végbemehet.

A gyors adaptáció néhány szippantás után már létrejön: a saját parfümöt már rögtön azután nem érezzük, hogy befújtuk magunkat. Úgy tűnik, hogy már kiszellőztünk, de korántsem biztos, hogy így van.

A hosszú adaptáció miatt Önnek olyan érzése lehet, hogy a parfüm, amit minden nap használ, gyengébb lesz és akkor akaratán kívül elkezd mind többet és többet fújni magára belőle és végül láthatóan sokat. Gyakran lehet hallani a nőktől: "igen, jó a parfüm, de hamar kiszáll belőle az illat." "Nem használtam el még a flakon felét sem és már semmi illata nincs!" Ez csak illúzió - vagy adaptáció.

Az illatok iránti fogékonyságra hatással van a szervezet általános állapota, még az is, hogy éhes, vagy jóllakott az ember. Idős korban az ember szaglóképessége csökken.

Kiderítették azt is, hogy a fogékonyság néhány illatra nemtől függ. Az exaltolid illatát (emelkedett hangulat), amit a parfümériában használnak, csak a nők érzik.

A specialisták az ún. "illatvakság" fenoménjét is tanulmányozták, mikor normális szaglású ember nem érez egy valamilyen vagy egy csoport illatot. Ugyanakkor maga az ember nem tudja, hogy ezt vagy azt az illatot nem érzi.

Néha találkozunk teljesen elvesztett szaglással is, az illatok felismerésének hibájával - ez az anosmia.

Viszont az illatteremtők - a parfümérek - éppen fordítva, olyan képességgel rendelkeznek a szaglásban, hogy több száz illatot is meg tudnak különböztetni és emlékezetükben tartani. Bizonygatják, hogy a jól edzett ember meg tud különböztetni majdnem 10 ezer féle illatot.

Kevésbé vagy nagyon beillatosította magát? Ne higyjen az érzésének! Kérdezze meg barátait!

A legjobb módszer a parfümök utáni érzések elcsökevényesedsére - gyakran kell őket váltogatni. Sok nő toalettasztalán 3-4 nyitott flakon van, másoknál akár még több.

A parfümök az elégedettség és komfort megadására hivatottak, elsősorban az Ön számára. De mégis vegye figyelembe környezete véleményét, fordítson figyelmet arra, hogy mi az ami nekik is tetszik. Hiszen jó érzés azt hallani - "olyan jól illatozol"!!

Önnek az orra... hmm.... – az orr ármánya

Önnek az orra... hmm.... – az orr ármánya