Hippophae Rhamnoides - Oblepiha - Homoktövis

A homoktövis - a L'ambre Q10 - Energia & Vitalitás szérum egyik fontos alkotóeleme. Ismerjük meg közelebbről!

A homoktövis Európában széles körben ismert, mint díszcserje. Szibériában és különösen Kínában a homoktövis-ültetvények többszáz ezer hektáron terülnek el. A gyümölcse ehető, bár kissé savanyú, mivel magas a C vitamin tartalma. A homoktövis az egész világon használatos mint étrendkiegészítő vagy gyógyszer.

Ezt a növényt igen gyakran használták a régi időkben is. A Shi Bu Idian tibeti írásban, melyet az időszámítás előtt XI. században írtak, leírásra kerültek a homoktövis gyümölcsének gyógyító hatásai.

Hippokratész műveiben szintén fellehetőek hivatkozások a homoktöviskészítményekről, melyeket a gyomorbetegségek gyógyítására használtak.

Az ókori Görögországban a homoktövis gyümölcsét a lovaknak adták az Olimpiai játékok előtt, hogy növeljék azok fizikai erejét, javítsák a külsejüket - a lovak szőre fantasztikus ragyogást vett fel.

A homoktövis gyógyító ereje a szláv népeknél is ismert volt. Igy Kirill, aki a szláv írásbeliséget megteremtette, utazásai során a "piros olajjal" gyógyította az égési sérült és sebesült embereket.

Nagy magabiztossággal lehet mondani, hogy ez éppen a homoktövis olaj volt, mivel arra volt jellemző az intenzív piros szín.

A homoktövis Oroszországban a XVII. században vált elismertté, mikor Szibériát csatolták. Az orosz kozákok, akik így erre a távoli vidékre kerültek mindenféle szükséges orvosi eszköz és gyógyszer nélkül, sebeiket ezzel gyógyították és egészségüket erősítették. A kozákok gyorsan megállapították, hogy a homoktövis gyümölcse és leve nagyszerűen visszaállítja az erejüket. Ha pedig a gyümölcsét megszárítják, egy korsóban napraforgó olajjal felöntik, egy éjszakára a kemencébe rakva élénk piros homoktövisolaj keletkezik, mely igazán csodatévő tulajdonságokkal rendelkezik és a legnehezebb sebeket is begyógyítja.

A hivatalos orosz orvostudomány a 7o-es években ismerte el a homoktövis olajat. A gyártásánál pontosan megőrizték a korábban leírt XVII. századi technológiát. Rövid idő alatt ez a termék igen népszerűvé vált.

A hazai forgalmazásban megtalálható leggyakoribb homoktövis-termék a terméshús kivonat, illetve a gyümölcs magjából hidegen sajtolt olaj. Leveleibol  - általános, vagy súlyos mutéteket követo roborálás céljából - ízletes tea készíthető.

A savanykás, kissé fanyar ízu gyümölcs proteinekben , cukrokban gazdag(glukóz, fruktóz, xilóz tartalma 13 százalék) , de jelentos mennyiségben található benne az aminó,-és szervessavak mellett (málnasav, borostyánkosav tartalom 3,9 százalék) számos vitamin fajta is. A levelekben és termésben sok a flavonoid , a kéregben pedig a tokoferol és a szitoszterol. A szakirodalom kiemelten említi a homoktövis mangán, réz vas és foszfor tartalmát.

A homoktövisbol készített termékekeket elsosorban a száj, a hüvely, a végbél-nyálkahártya gyulladására, égési sérülés kezelésére, gyomor,-nyombélfekély kiegészíto terápiájára, gennyes pattanások hatékony kezelésére, alultápláltság okozta borfekélyek gyógyítására ajánlják. A növénybol készült gyógyhatású szerek képesek kordában tartani a vérkoleszterin-szintet, és védik a koszorúereket. E-vitamin és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetoen alkalmas a száraz, berepedezett bor hatékony kezelésére.

A homoktövis magas bokor (akár 3-4 méter) - kétlaki növény. Szereti a fényt és nem bírja az árnyékot. Kerti ültetésénél déli-délkeleti sarkot keressünk neki, ahol sok napfényt kaphat.

Hippophae Rhamnoides - Oblepiha - Homoktövis

Hippophae Rhamnoides - Oblepiha - Homoktövis